FAQ - Veelgestelde vragen Vastgoedstyling

“Voordat ik besluit om de opleiding te gaan doen wil ik eerst makelaars in mijn omgeving gaan bezoeken en vragen wat ze van verkoopstyling vinden. Is dat slim?”

LNV: het LNV raadt dit af. Zodra je een afwijzing hebt gekregen van een makelaar, om welke reden dan ook, is het lastig om dan nog eens terug te gaan. Tijdens de opleiding LNV Verkoopstylist vertellen we je wat de valkuilen zijn in een dergelijk gesprek, waar je op moet letten, hoe je de interesse kunt wekken van de makelaar en hoe je je kunt onderscheiden van andere verkoopstylisten die wellicht ook al wel langs zijn geweest.
Makelaars vertellen soms dat zij verkoopstyling niet nodig hebben. De verkoopstylist kan een behoefte creëren door de juiste vragen te stellen en antwoorden te geven.

 “Kun je me vertellen wat het verschil is tussen jullie opleiding en andere cursussen?” 

LNV: dat is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Je kiest uiteindelijk voor de opleiding die het beste bij je past. Dat is een persoonlijke keuze. Vraag je af wat je belangrijk vindt in een training en wat je hoopt te leren. Door goed te kijken naar professionaliteit, inhoud en opbouw van de training, het aantal dagen, de lessen, de toetsingen en begeleiding, de diversiteit aan in hun vakgebied ervaren trainers,  de uitstraling van de organisatie én de juiste prijs-kwaliteit verhouding, zul je zelf een conclusie kunnen trekken.
De kwaliteit van een training hangt vaak samen met de kennis, kunde en professionaliteit van de trainers die de opleiding verzorgen. Stel jezelf de vraag of de gehele training in handen is van een enkele trainer, of dat de lessen worden gegeven door mensen uit het veld, trainers met een jarenlange ervaring die zelf succesvol vastgoedstylist en ondernemer zijn met bloeiende professionele bedrijven. Uiteindelijk gaat het erom  of je na de opleiding succesvol wilt en zult worden.

“Wat kun je verdienen als verkoopstylist?”

LNV: zoals je zult begrijpen kunnen er grote verschillen zijn in omzetten tussen het ene verkoopstylingbedrijf en het andere. Het heeft alles te maken met inzet, professionaliteit, kwaliteit, ondernemerszin, ambitie en beschikbare tijd. Sommigen hebben een wat trage start vanwege een druk gezin of zware baan ernaast. Bij fulltime ondernemerschap binnen dit vakgebied zijn omzetten mogelijk van twee ton en hoger. Niet iedereen houdt dit voor mogelijk, maar de bewijzen binnen het LNV netwerk liggen er.
LNV Verkoopstylisten werken met een uniek dienstenconcept, zodat er een opbouw van diensten is met een zeer interessant verdienmodel.

“Ik ben al interieurstylist. Heb ik dan wel een opleiding verkoopstyling nodig?”

LNV: we hebben het hier over twee verschillende vakgebieden. Er is een raakvlaak: creativiteit en sfeer creëren. Daarnaast zijn de verschillen echter groot. Als verkoopstylist gebruik je je creativiteit voor het bedenken van oplossingen. Je hebt in veel gevallen maar een klein budget om mee te werken en snelheid bij de uitvoering van een opdracht of project is belangrijk. Waar de interieurstylist haar eigen smaak en die van de bewoners kan laten meewegen, moet de verkoopstylist rekening houden met wat ALLE potentiële kopers mooi zouden kunnen vinden. Waar een interieurstylist een persoonlijk tintje geeft aan een interieur, maakt de verkoopstylist het geheel sfeervol maar neutraal, zodat de toekomstige eigenaar zich al in de woning kan zien wonen en een eigen leefstijl kan projecteren in het huis.
Het gaat hier dus om het verschil tussen VERKOPEN of BEWONEN. De verkoopstylist moet doordrongen zijn van het feit dat een huis eigenlijk meer een marketingobject is. Hij of zij moet in staat zijn de opdrachtgever, dus de huiseigenaar, dit duidelijk te maken met alle mogelijke tact en vakkennis.
Tijdens de opleiding tot LNV Master Verkoopstylist leer je dit verschil te maken en ermee aan de slag te gaan.
Bovendien heeft een verkoopstylist nog wat extra eigenschappen nodig. Hij of zij werkt immers binnen de vastgoedmarkt. Je hebt daarvoor parate kennis nodig van de markt, van de makelaardij en de brancheverenigingen en van de terminologie.

“Waarom gaan we tijdens de praktijk niet aan de slag in een huis?”

LNV: zoals je weet werkt het LNV met de unieke (A)HUM methode. Dat houdt in dat wij éérst de woning en de doelgroep gaan Analyseren en dat we de adviezen gaan bespreken met de huiseigenaar. Pas na een uitgebreide uitleg waaróm de geadviseerde aanpassingen uitgevoerd moeten worden zal de klant zich hiervoor openstellen. Om die reden krijgen LNV Vastgoedstylisten dan ook nagenoeg altijd de opdracht om het gehele project aan te pakken. De Handen gaan dan natuurlijk ook écht Uit de Mouwen, met of zonder derde partijen.
Als je tijdens een praktijkoefening aan de slag zou gaan, zou je als cursist bovendien slechts een gedeelte kunnen aanpakken van een woning. Ook is een volledige verkoopstyling tijdens een praktijkdag niet mogelijk, de aanpassingen zijn immers tijdelijk. Het schilderwerk, het achterstallig onderhoud, de klussen. Het zijn zaken die op zo’n moment niet uitgevoerd kunnen worden. Dat zou half werk zijn en niet de perfecte foto’s opleveren voor een optimale eerste indruk.
Tijdens de LNV praktijkdag gaan we het geleerde in de praktijk brengen: een woning van binnen en buiten helemaal analyseren en de klant adviezen geven én overtuigen. In dat laatste zit hem nu juist de uitdaging en dát gaan we ook oefenen. Na de opzet van je bedrijf zul je uiteindelijk merken dat de uitvoering, het schuiven, het ophangen van gordijnen en spullen opruimen eigenlijk heel wat gemakkelijker is. Juist het voortraject is van wezenlijk belang om op de juiste manier met je klant het vervolgtraject in te gaan.

“Schrijven jullie vaak rapporten?”

LNV: nee, wij maken eigenlijk bijna nooit rapporten, tenzij er expliciet om gevraagd wordt. Je leert tijdens de opleiding wel hoe je deze uitgebreide analyserapporten en prioriteitenlijsten moet maken. De tips en adviezen kunnen in je hoofd zitten, maar dit verwoorden is vaak lastig, zeker op papier.
Na het bepalen van de prioriteiten en het maken van een rapport heb je de woning perfect in kaart gebracht. Dat is voor jezelf fijn, maar ook voor de huiseigenaar en makelaar.
Ook kun je een rapport desgewenst bij een offerte leveren. Het maakt dat je communicatie met je potentiële opdrachtgever professioneler overkomt dan die van andere verkoopstylisten. Vaak krijgen LNV Master Verkoopstylisten om die reden opdrachten voor grote projecten van gerenommeerde bedrijven en organisaties, zoals projectontwikkelaars, woningcorporaties en beleggingsmaatschappijen. Het worden vervolgens langdurende samenwerkingstrajecten, tot volle tevredenheid van alle partijen.

“Het cursusgeld is exclusief btw. Wordt de  opleiding daardoor duurder?”

LNV: nee, het maakt niets uit of een cursusbedrag met of zonder btw wordt aangeboden. De btw krijg je als ondernemer immers direct terug bij je aangifte voor de omzetbelasting. Je hoeft het btw bedrag uiteindelijk dus niet zelf te betalen. Bovendien kun je het cursusbedrag ook opvoeren als kosten bij je aangifte voor de inkomstenbelasting. Zo betaalt de Belastingdienst mee aan je opleiding!  

“Hoeveel waarde moet ik aan een certificaat hechten? Kan ik ook een cursus van een dag volgen en dan een certificaat krijgen?”

LNV: het LNV verstrekt na 1-daagse cursussen een LNV Getuigschrift. Het geeft aan dat je aanwezig bent geweest. Je wordt in dat geval niet getoetst.
Na een volledige meerdaagse Master opleiding kun je na examinering in aanmerking komen voor het LNV Certificaat. Het LNV is ervan overtuigd dat je een certificaat moet verdienen, dat je naar buiten toe moet kunnen laten zien dat je professioneel en volledig bent opgeleid en expert bent in het vakgebied en dat je pas na een serieus en gedegen examen in aanmerking komt voor de kwalificatie van LNV Master Vastgoedstylist: een waarborg voor kwaliteit en professionaliteit. Het LNV wil als organisatie achter de kwaliteit van haar leden kunnen staan.
Het LNV Certificaat wordt in de markt door de lange staat van dienst van het LNV als waardevol beschouwd. Het gaat niet meer om het woord, maar om wat het vertegenwoordigt.

“Ik lees op jullie website en in de brochure dat het LNV het eerste opleidingsinstituut voor verkoopstylisten is en dat het LNV de oudste organisatie is. Klopt dat?”

LNV: ja, dat klopt. Je kunt dat checken bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Het LNV is onder de naam AA HomeReDesign opgericht in februari 2006 en was daarmee de eerste organisatie in het vakgebied van vastgoedstyling, het eerste opleidingsinstituut en het eerste netwerk van gecertificeerde verkoopstylisten, zowel in Nederland als in Vlaanderen. Alle andere initiatieven zijn later gekomen, nadat de meeste oprichters eerst de opleiding bij het LNV of elders hadden gevolgd.
Een training van het LNV is in Nederland en Vlaanderen dus een opleiding bij de Vastgoedstyling ‘bron’.

“Hoe zit dat met opdrachten na de LNV training? Krijg je die via het LNV?”

LNV: tijdens de meerdaagse Master Opleiding LNV Vastgoedstylist leer je hoe je kunt starten als zelfstandig ondernemer in het vakgebied van verkoopstyling. Je vestigt je als bedrijf, schrijft je in bij de KvK, je meldt je aan bij de Belastingdienst en je maakt een website en ander promotiemateriaal. Je hebt na de training alle vakkennis in huis om te starten als ondernemer.
Maar… daarna kun je niet terugleunen en afwachten. Ondernemen houdt in ‘voor eigen rekening en risico een bedrijf runnen’. Dat betekent dat in principe de bal bij de starter ligt. JIJ gaat acquieren, JIJ gaat netwerken en contacten leggen en JIJ gaat promotie maken voor je bedrijf. Je hebt daarbij wel een grote organisatie en een netwerk achter je staan, het LNV.
Het LNV werkt samen met andere grote partijen, staat altijd voor je klaar als je vragen hebt of ergens tegenaan loopt en brengt mensen bij elkaar: bedrijven en makelaars die verkoopstylisten nodig hebben en collega’s binnen het LNV die wel wat extra handen kunnen gebruiken. Het kan dus inderdaad gebeuren dat je via het LNV een opdracht of zelfs een samenwerkingsovereenkomst krijgt met een makelaarskantoor, of een opdracht via een LNV collega.
Eerlijkheid gaat voor alles: garanties voor opdrachten geven wij dus niet. Door aangesloten te zijn bij het LNV vergroot je wel de kans op opdrachten.

“Wat zijn nu eigenlijk precies de voordelen van een netwerk als dat van het LNV?”

LNV: ondernemers zien steeds meer het belang van netwerken in. Onderzoek heeft uitgewezen dat ondernemers die samenwerken of bij een groter geheel horen, hogere omzetten draaien dan eenpitters.
Het LNV vormt een stevig bolwerk, waarop je kunt meeliften. Ook makelaarskantoren die zijn aangesloten bij brancheverenigingen als NVM en VBO kunnen in hun uitingen naar buiten toe aangeven dat zij bij een groter geheel zijn aangesloten. Dat wekt vertrouwen bij de consument of andere bedrijven.
Andere voordelen van aansluiting bij een netwerk als het LNV is de samenwerking met andere LNV’ers. Wij helpen elkaar als collega’s en niet als concurrenten.
Daarnaast biedt het LNV vervolgcursussen en workshops tegen speciale LNV voordeel tarieven. Je ontvangt een wekelijkse nieuwsbrief, speciaal voor LNV’ers, met algemeen nieuws en nieuws van en over LNV’ers.
En tot slot: als aangesloten lid sta je er nooit alleen voor. Hulp van het LNV of van collega’s is altijd in de buurt. Zolang je LNV lid bent word je gesteund en kun je bij ons terecht. Dat is voor veel LNV’ers een geruststelling, zeker voor starters in de markt.

 

Nieuwsbrief

Altijd het laatste LNV nieuws!
Al meer dan 2500 abonnees

Zoek een verkoopstylist

Klik op het kaartje en zoek per provincie of selecteer uit onderstaand menu.

Download brochure

Opleiding LNV Vastgoedstylist, een unieke combinatie van thuisstudie én praktijk in een woning!
Klik hier voor de uitgebreide informatie-BROCHURE.