huis te koop, huis verkocht

Blog: Vastgoedstyling binnen de huidige woningmarkt? JA!

Huizen snel verkocht. En nu? Het waarom van vastgoedstyling.

Vastgoedstyling binnen een booming woningmarkt

Natuurlijk krijgen we de laatste tijd weleens de vraag: is in deze tijd vastgoedstyling nog wel nodig?
Ik zou graag jouw mening horen! Helaas krijg ik hier in dit blog geen weerwoord, maar ik wil mijn visie graag met je delen.

Onderstaande uiteenzetting betreft met name de Nederlandse vastgoedmarkt. Vlaamse lezers zullen zich hier minder in herkennen. De Vlaamse vastgoedmarkt is door je jaren heen om verschillende redenen meer stabiel gebleken en kent minder schommelingen.

Fluctuaties op de vastgoedmarkt

De Styling Concepts Group startte in 2006 als eerste met een opleiding vastgoedstyling. Inmiddels bestaat het opleidingsinstituut van het LNV al weer meer dan twaalf jaar en maakte de afgelopen jaren de fluctuaties op de vastgoedmarkt van nabij mee.

De Styling Concepts Group had in Nederland en wat later ook in Vlaanderen een niche ontdekt en het succes van vastgoedstyling was geboren.
Stonden makelaars en huiseigenaren in het begin nog sceptisch tegenover het aanbrengen van verbeteringen aan te koop staande woningen, al snel werd het innovatieve en slimme marketingconcept voor de vastgoedmarkt omarmd door alle partijen.

Startende LNV Vastgoedstylisten kwamen al snel na de oprichting van hun bedrijven óm in het werk. Immers, optimaal verkoopklaar gemaakte woningen verkochten sneller dan woningen die minder fraai werden gepresenteerd en verkochten tegen hogere verkoopprijzen.

Het jaar 2006 was een goed jaar voor woningverkopen. Nog wel. Huizen werden redelijk vlot verkocht en de verkoopprijzen waren meer dan acceptabel. Ook in de stabiele markt ging het vastgoedstylisten goed.
Kende de markt in de zomer van 2008 nog een piek met een gemiddelde huizenprijs van € 262.000, niet lang daarna klapte de markt in. Gedurende de huizencrisis die volgde kelderde de gemiddelde prijs naar € 206.000. 

Na een lange periode van dalende prijzen, met woningen die almaar niet verkochten, ontstond een zogenaamde kopersmarkt: het aantal te koop staande woningen oversteeg ruim de vraag. De koper was KONING.

Inmiddels zijn we jaren verder. De crisis is voorbij en de kopersmarkt is een 'verkopersmarkt' geworden. In verschillende regio's is zelfs een ernstig tekort aan woningen ontstaan, wat de prijzen omhoog stuwt.

Wat heeft dit alles met vastgoedstyling te maken?

De situatie van 2018, opleidingen en verkoopstylingadviezen

Door het succes van het marketingconcept van verkoopstyling heeft het vakgebied van vastgoedstyling aan populariteit gewonnen en hebben organisaties en instituten, in navolging van de Styling Concepts Group, hun 'deuren' geopend en bieden ook trainingen, cursussen en opleidingen vastgoedstyling aan.
Opleidingen leveren vastgoedstylisten af, al dan niet gecertificeerd, die hun bedrijven starten in een 'gekke' woningmarkt.

Adviezen dienen anno nu gegeven te worden passend bij de huidige markt. Immers, de markt van 2006, of 2010, of 2014 is niet dezelfde als de huidige markt van 2018.
Een opleidingsinstituut als dat van het LNV heeft alle fluctuaties op de markt meegemaakt en weet precies hoe vastgoedstylingadviezen aangepast moeten worden aan vraag en aanbod op de woningmarkt. Het LNV instituut en haar docenten heeft een lange staat van dienst en een ruime ervaring en kennis van de wisselingen op de markt.

Voor iedere tijd een passend vastgoedstylingadvies

Lag de focus tijdens de crisis nog op snelheid, in de huidige markt ligt deze op waarde.

Tijdens de Opleidingen LNV Vastgoedstylist krijgen cursisten alle noodzakelijke informatie om ook in deze tijd een succesvol bedrijf te gaan runnen. Voor vastgoedstylisten liggen vele kansen voor het oprapen. Het bewijs leveren aangesloten leden van het LNV, die ook in deze tijd volle agenda's hebben. Vastgoedstyling is en blijft een succesvol marketingconcept en is van álle tijden.

Het succes van vastgoedstyling in deze tijd ligt met name in WAARDEVERMEERDERING, maar zeker ook nog in het sneller verkopen van de woning. Niet alle regio's zijn even booming! Nederland bestaat niet alleen uit Amsterdam, Haarlem en de randstad en niet overal wordt ruim boven de vraagprijs geboden!
Ook in deze tijd staan woningen nog jarenlang te koop.

Waardevermeerdering

Door een optimale presentatie van de woning, door het aanpakken van achterstallig onderhoud, door een woning fris en eigentijds en instapklaar te presenteren voegt de verkopend huiseigenaar WAARDE toe aan zijn/haar woning. Cijfers bij taxatie voor vastgoedstyling en taxatie na vastgoedstyling laten vermeerderingen zien met wel tien procent. Dat is op een woning met een vraagprijs van € 250.000 maar liefst € € 25.000! Bovendien moet je je afvragen tegen welke prijs dezelfde woning was verkocht wanneer deze niét verkoopklaar was gemaakt. De woning zou langer te koop hebben gestaan en zou zeker een prijsverlaging hebben moeten ondergaan. Ook in deze tijd gebeurt dit nog regelmatig!

  • Ben je makelaar, en wil je weten wat een LNV Vastgoedstylist voor het kantoor en de woningverkopen kan betekenen? Of ben je verkopend huiseigenaar en kun je wel wat advies en hulp gebruiken?
    Kijk dan eens op de LNV landkaart en neem contact op met een LNV Vastgoedstylist in je omgeving.
  • Ben je interieurstylist en geïnteresseerd in de opleiding Vastgoedstyling, zodat je je dienstenaanbod kunt uitbreiden? 
  • Kom je uit een geheel andere hoek, bijvoorbeeld uit het onderwijs, de zorg, de administratieve sector, en wil je het roer omgooien, je creatieve hart en PASSIE volgen? Zou je graag als zelfstandig gevestigd LNV Vastgoedstylist aan de slag willen gaan? Kom dan eens naar de infomiddag, kijk op de infopagina over de opleiding, óf vraag een uitgebreide opleidingsbrochure met aanmeldformulier aan.


foto's voor/na: Home2s, LNV Vastgoedstylist Annet van Veenendaal

© Ingrid van der Aa, oprichter/eigenaar Styling Concepts Group - LNV
1 mei 2018

www.hetlnv.nl 

Nieuwsbrief

Altijd het laatste LNV nieuws!
Al meer dan 2500 abonnees

Zoek een verkoopstylist

Klik op het kaartje en zoek per provincie of selecteer uit onderstaand menu.

Download brochure

Opleiding LNV Vastgoedstylist, een unieke combinatie van thuisstudie én praktijk in een woning!
Klik hier voor de uitgebreide informatie-BROCHURE.